Biografie

Geboren in 1962 heb ik in mijn jonge jaren speelfilms voor het eerst op onze zwart/wit tv gezien. Bijgebleven zijn cycli van groten als Alfred Hitchcock, Paul Newman en Charles Laughton. Bioscoopagenda's (vol onbereikbare voor 14 of 18 gekeurde ads) scheurde ik uit de krant en plakte ze in. Op school deed ik Floris na in geïmproviseerde toneelstukjes.

The Towering Inferno was 1 van mijn allereerste bioscooopvoorstellingen en die maakte dan ook een enorme indruk. Ik zou filmmaker worden, dat stond al snel vast.

In de 80-er jaren maakte ik 3 keer een speelfilmpje van een half uur, die succesvol waren op het beruchte Horror & S.F. smalfilmfestival in Tiel. Alles deed ik zelf: acteren, filmen, monteren (met mes en plakkers), de nasynchronisatie van teksten en geluiden en ik maakte de filmmuziek, wat een heerlijke avonturen.

Maar op een horrorfilm als Het Vocht zaten ze op de A'damse filmacademie niet te wachten, dus werd ik toch "gewoon" leraar op de basisschool. Daar kon ik me wel jarenlang uitleven op het toneel (jaarlijkse voorstelling) met absurde dansjes, slapstick, toneelstukjes en zelfgeschreven liedjes. Met de kinderen maakte ik diverse film- en tv-persiflages (niet A-, maar B-Team, niet "Home Alone", maar gewoon "Alleen thuis"). En met collega's maakte ik 9 jaar lang ieder jaar een speciale (stunts!) Sinterklaas-film, zonder plakpers, heerlijk op de pc.

In 2008 stopte ik in het onderwijs en startte ik een eigen bedrijf genaamd LesKompas. Daarmee stopte ook alle creatieve uitspattingen. De oproep van Paul Verhoeven (held!) om mee te doen aan The Entertainment Experience in 2011 kwam dan ook als geroepen. Ik deed auditie en mocht meedoen met de uiteindelijke winnaars van de 1e ronde, Nightwork Films. Tevens mocht ik, met slechts 40 anderen, een 2e auditie doen voor Paul Verhoeven zelf. 

Sindsdien heeft het acteervirus toegeslagen en mag ik met diverse projecten meedoen. Het is zo'n mooie uitdaging om het juiste gevoel op camera over proberen te brengen. En wat een feest om met een groep enthousiaste, creatieve mensen een verhaal tot leven te wekken.

Ondertussen heb ik enkele andere kleine rollen mogen spelen. Ik volg workshops en wil vooral ervaring opdoen, dus heel veel spelen. Zoek je een gedreven, enthousiaste, expressieve acteur van 50 (die er veel jonger uitziet natuurlijk)? Hier ben ik!

 

Arjen van der Lely

Acteur